FUE’yi araştırırken dikkat etmeniz gerekenler

Ne aradığını iyi bilirsen, aradığının iyisini bulursun

Bu sayfanın saç ekimi konusunu en ince ayrıntısına kadar takip eden bir uzman tarafından yazıldığını bilerek dikkatle okumalısınız. Bu okuma zahmeti sizi hatalı bir saç ekimi yaptırmaktan koruyacaktır.

İlk defa 2004 yılında yayınlanan FUE tekniği kısa sürede Türkiye’de de uygulanmaya başlamasına rağmen 2007 yılına kadar sınırlı sayıda klinikte uygulanabilmekte idi. 2006 yılında “Saç Ekimi ve Saça Dair Herşey” kitabının yayın hayatına girmesini takiben bireylerin bilgi düzeyinin artması ve FUT yöntemiyle saç ekiminin rezilliklerinin toplum tarafından yaygın bir şekilde öğrenilmesi sonucu FUE tekniğiyle saç ektirmeyi düşünenlerin oranı hızla artmıştır. Yöntemi ve hekimi sorgulayan birey sayısı arttıkça “Bizde FUE’ye başladık.” diyen kliniklerin sayısında da hızlı bir artış olmuştur. FUE saç ekimi konusunda yaygın bir eğitim olmaması yöntem değişikliğinin sağlıklı bir şekilde yapılmasını sağlayamamış ve “FUE ile FUT arasındaki fark kök alımındadır” yaklaşımıyla FUE saç ekimi yapanların piyasayı doldurmasına sebep olmuştur.Bu sayfada FUE yaptırmayı düşünenlerin gittiği klinikte FUE’nin ne kadar usulüne uygun yapılabildiğine karar vermesini sağlayacak ayrıntılı bilgiler verilmiştir.

Köklerin alındığı uçların kalınlığı: Kıl kökleri en ideal 0.6-0.7 mm uçlarla alınmalıdır, 3’lü folliküllerin daha çoğunlukta olmasının istediği durumlarda (doğru olmasa da tepe kısmında 3 lü follikül ekilebilir) 0.8 mm’lik uçlar kullanılabilir. 0.8 mm den daha kalın uçların kullanılması alım yerinde oluşacak izlerin rahatsız edecek kadar belirgin olmasına sebep olur.

Saçların ekim ve çıkış açısı: Saç ekiminde en önemli görsel konudur ve ustalığı belirleyende budur. Eski teknik FUT ve “FUE’nin FUT’tan farkı  kökün alınma tarzındadır” mantığıyla yapılan FUE’de saçlar kafanın her yerinde 80-90 derece ile ekilir ve çıkan saçlarda ekimde olduğu gibi dik dik çıkar ki bu açılarla asla doğal görünüme yaklaşılamaz. Usulüne uygun yapılan FUE de kafanın her bölgesine o bölgede var olan saçların açısıyla eğer hiç saç yoksa o bölgede olması gereken açıyla ekim yapılır. Şöyle ki ön kısımlar 50-60 derece, kulak ön kısma inen saçlar 35-45 derece, tepenin arka kısmı 40-45 derece ile ekilir. Bu şekilde ekilen saçın ekim olduğunu berberler bile tanımlayamaz.

Köklerin dışarıda bekleme süresi: FUT yönteminde köklerin bekleme süresi 1 saat ile 5 saat arasında değişmektedir, FUE’de kökleri biriktirerek yapılan ekim tarzında ise kökler 20 dakika ile 4 saat arasında değişir. Köklerin vücut dışında beklediği süre boyunca oksijen ve gıdalardan mahrum kalması ölümlerini artırmaktadır. Usulüne uygun yapılan FUE tarzında ise alımla ekim eş zamanlı yapıldığından köklerin vücut dışında bekleme süresi 5 saniye ile 10 dakika arasında değişmektedir ve oksijensizlikten kök ölümü olmamaktadır.

Çok ince alım ucuyla kök alımı: Saç ektirmeyi düşünen kişiyi etkilemek için 0.3 mm’lik uçlarla alım yaptığı söylenebilir. Ama bu doğru değildir. Alım ucu 0.6 mm’den daha ince olursa hasar verilen kök sayısı artar. Çünkü saç kökü ortalama 0.5 mm’dir.

Hasta lüksü: FUT yönteminde ve FUT benzeri yapılan FUE yönteminde ekim açısı hep aynı olduğundan hasta pozisyonunu değiştirmek gerekmez ve hasta TV izleyebilir, meyve suyu içebilir, gazete ve kitap okuyabilir, usulüne uygun yapılan FUE’de ise saçlara gereken açının verilebilmesi için hasta pozisyonu sürekli değiştirilir ve ne yazık ki bu eğlenceli şeyleri yapamaz.

Micromotorla kök alma: Motorla kök alımı, alım hızını artırdığı için alım süresini kısaltır. Ama el hassasiyeti olmadığı için ciddi düzeyde kök hasarı olabilir. Oluşacak bu hasar donör alandan alınandan daha çok seyrelmeye sebep olur.

Ekim süresi: Motorlu FUE ile alınıp FUT yönteminde olduğu gibi ekim yapılması halinde usulüne uygun yapılan FUE’den daha hızlı ekim yapılabilir. Ama saçlar çıktığında görünüm olarak FUT yönteminden farkı olmadığı görülür.

Saç ekimi yapan ekip: FUT yöntemindeki gibi ekim yapılan FUE tekniğinde önceden doktor tarafından cilt kesilerek açılan deliklere 2 hemşirenin aynı anda ekim yapması ekim süresini çok kısaltır. FUE’nin hakkını veren kliniklerde ekimi doktor yapar ve her bir köke gereken açıyı verebilmek için cildi kesmeden delerek ekim yapar. Bu da ekim süresini uzatır. Ama saçlar çıktığında iki ekim arasında çok belirgin fark olur.

FUE kaş ekimi: Kaşların çıkış açısı çok farklıdır. Bu açı farklılığını yakalayıp doğal bir görünüm elde edebilmek ciddi birikim gerektirmektedir. Kaşların çıkış açısı içte farklı, ortada farklı ve dış kısımda farklıdır ve yer yer 30-40 dereceye kadar düşmektedir.

Saçların çıkış açısı: Usulüne uygun FUE tekniğinin en büyük üstünlüğü saça olması gereken açının verilebilmesidir. Peki bu ne getirmektedir; buna verilebilecek en güzel örnek çatıdaki kiremitlerdir. Kiremitler dik konulması halinde evin damını güneş ve yağıştan koruyamaz ama yatık konduğunda tam kapatabilir. Uygun açıyla ekilmiş aynı sayıdaki saç dik ekilmiş saçtan daha dolu görünür ve daha iyi kapatır.

Ekibin eğitimi ve birikimi: FUT yönteminde ekibin daha geniş olması ekim süresini kısaltır ve kök ölümlerini azaltır. Bu sebeple 3-6 kişi birlikte çalışır. Bu kadar geniş bir ekibin maliyeti yüksek olduğundan ekip genellikle hemşirelerden oluşur. FUE’de ekim işlemini doktor yapar ve uygun açının verilebilmesi için tek kişi ekim yapar. Saçınızı kimin ekeceği önemlidir.
Saç ekimi ile ilgili ayrıntılı bilgi ve zengin resim arşivi için saç ekimi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir