Protez saç kullanımı

 Eskiden takma saç veya peruk denilen ürünler son yıllarda eklenen bir çok yenilikle protez adını almıştır.Protez kelimesi başka tıbbi girişimlerde de geçtiğinden kullanım amacı aynı olmasyna karıyn yıllar içinde yıpranmış,alay konusu olmuş peruk kelimesinden daha hoş karşılanmaktadır. Protez saçlar kalite ve tutturulma şekline göre çok çeşitlidir.
   Donör(ekim için kıl kökü alınacak bölge) alan yeterli olmadığı durumda saçsızlık problemi için ciddi bir çözüm gibi görünmekle beraber benim saç ekimi yaptığım şahıslardan edindiğim izlenim protez takılan birçok kişi çeşitli sebeplerle çıkarıyor. Burada en önemli sorun protez kime uygundur.Yani her protez isteyene takılmalımı yada satıcının her protez taktığı durum doğrumudur.Kişisel gözlemim kişinin açık alanı veya seyrelme miktarı ne kadar olursa olsun mutlaka proteze razı etmeye çalışıyorlar. Temel düşünce ekonomik çıkar olduğunda uygun olmayan satışlarda oluyor.Bunun sonucunda kullanamayıp atan insan sayısı da azımsanmayacak düzeyde oluyor.
   Protez uygulanması konusunda bir eğitim almadım ama kişisel düşüncem seyrelme şeklinde saç kaybında alttan uzayan saçlar sebebiyle kişisel tolerans ve protezin bakımı daha zor olacağı için daha çok tam saçsızlıkta uygundur.Bu mantıkla ve dürüst satıcı gibi yaklaşılırsa protez kullanımı azalacaktır ama protez alıp ta kullanmayıp çöpe atanların sayısyıda azalacaktır. 
   Bu güne kadar donör alanı olmadığı için önerdiıim bir kiıi oldu.Daha sonra protez takmış olarak gördüğümde beni şaşırtacak kadar iyi olduğunu fark ettim.Bu tecrübemin yanlış değerlendirilmemesi için protezini çöpe atmış onlarca kişiye de saç ektiğimi söylemek  protez düşünenlerin daha doğru karar vermesine yardımcı olacaktır.
   Saça çeşitli şekillerde tutturulurlar.
 Yapışkan protez;En yaygyn tiptir protezin altynda çift tarafly yapıştırıcı bulunur kolaylykla sökülüp temizlik yapılabilir.Küçük çekmelere karşı dirençlidir protezle yatılabilir,banyo yapylabilir,denize girilebilir.Kişi isterse söküp takabilir.Protezin ve kapattığı alanın bakımı seyrek aralarla teknisyence yapılır.
Saçlara örülen protez;Protezin çevresindeki kıllar denk gelen saçlara örülerek tutturulur. Daha güvenli bir tutturma şeklidir.Kişi kendi söküp takamaz 4-6 haftada bir teknisyen bakımı gerekir.
Mandalla tutturulan protez;Protez etrafyndaki mandallarla cevre deki saçlara tutturulur. Kullanım rahatlığı yapışkan protez gibidir ama yapışkan kirliliği olmaması ciddi vantajdır.
Protezin avantajları:
Her iki cinse de rahatlıkla uygulanabilir.
Oldukça sık bir saç görünümü vardır.
Bir anda gür saçlara sahip olunur.
Genel olarak yaşamı etkilemez.
Bakım masrafları dışında ilk uygulaması ekonomiktir.
Protezin dezavantajları:
Saçlar tamamen dökülmemişse var olanları kötü etkileyerek dökebilir.
Deriyi olumsuz etkileyebilir.
Sürekli başkasyna ihtiyaç duyulan bakımı vardır.
Her ay 100-500 USD bakım masrafı vardır.
Yıkama ve doğal etkilerle yıprandığı için 1-2 yılda bir değiştirmek gerekir.
Ani imaj deiğiimi toplum tarafından yadırganabilir.
Alerji yapabilir.
Altynda biriken cilt döküntüleri kaşıntı yapabilir.
Her an kafanızın üstünde bir şey varmış hissi rahatsız edebilir.
Protez fiyatları:
Kişisel gözlemlerime göre protez ve bakım fiyatları çok değişken.Marka,kalite,satıcının ikna kabiliyeti,alıcının pazarlık gücü fiyatları değiştirebiliyor.Şöyleki protez takanlardan aldığım cevaba göre protez ücreti 1500-4000 dolar arasında aylık bakım masrafı 100-500 dolar arasında değişebiliyor
Protez alırken
Karar vermeden önce mutlaka FUE tekniğiyle saç ekimi yapan bir doktorun fikrini alın
Mümkünse yedekli alın böylece sürprizler karşısında zor durumda kalmazsınız.
Gücünüz ölçüsünde kaliteli olanı alın.
Çevrenizde takan varsa konuşup önerilerini dikkate alın
Aylık bakım masraflarını net bir şekilde öğrenin ve kurumdan yazı alın.
Alay konusu yapanlara kızmak yerine kibarca rahatsız olduğunuzu ifade edin.
Kontrollere rahat gidebilmeniz için yaşadığınız yere yakın bir yerden alın.
Ve
Ortopedistlerin
“en kötü organ en iyi protezden daha iyidir” sözünü unutmayın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir