Saçkıran (Alopesi Areata) Nedir? Saçkıran Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Saçkıran, tıbbi ismiyle alopesi areata bazı kişilerde hafif bölgesel saç dökülmelerine neden olabilirken, bazı kişilerde saçın tamamen dökülmesine sebep olabilmektedir. Neden olduğu tam olarak bilinmeyen saçkıran otoimmün bir hastalık olup uzmanlara göre genetik durumlarla ve stres ile ilişkilidir. Saçkıran her yaştan ve cinsten insanı olumsuz etkiler ancak sıklıkla 30 yaşın altındaki bireylerde görülmektedir. Vakalar incelendiğinde sadece %20 kadarı 40’lı yaşların üzerindedir. (1) 50 yaştan sonrası ise sıra dışı olarak görülmektedir. 50’li yaşlardan sonra ortaya çıkan saçkıran probleminde klinik ve laboratuvar araştırması gerekebilmektedir. (2)

Alopesi areata insanların yaşamları boyunca %2’sini olumsuz şekilde etkilemektedir.

Bu yazımızda saçkıran sebepleri, belirtileri, teşhisi ve tedavisi gibi bir çok detaya değineceğiz.

saçkıran tedavisi

Saçkıran Neden Olur, Sebepleri Nelerdir?

Saçkıran, sebebi net olarak bilinmeyen bir hastalıktır. Beyaz kan hücrelerinin saç foliküllerine saldırması doğrultusunda, foliküllerin küçülmesine ve saç üretimini büyük ölçüde yavaşlatması ile ortaya çıkmaktadır. Vücudun savunma mekanizması olan bağışıklık sisteminin neden bu şekilde bir saldırıya geçtiği ve saç köklerini hedef aldığı tam olarak bilinememektedir.

Bilim adamları bu saldırılara ve saç dökülmelerine neyin sebep olduğuna dair henüz emin olmasalar da, saçkıranın bir kişide meydana gelmesinde genetik durumların büyük rol oynadığı üzerinde ortak fikir sunmaktadır. Hastalık ile karşılaşan her beş kişiden birinde, genetik faktörler gözlemlenmiştir.

Bir diğer araştırmada ise aile öyküsü olan birçok kişinin ailesindeki birilerinde atopi, hiperalerjik olma eğilimi, tiroidit ve vitiligo gibi başka otoimmün hastalıklara sahip olduğu görülmüştür.

Bir diğer görüş ise hastalık her ne kadar genetik faktörlere dayalı sebeplerle meydana geliyor olsa da aynı zamanda bir çok kişinin strese bağlı şekilde karşılaştığı görülmektedir. (3)

Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

Alopesi areata’nın en belirgin belirtisi herkesin bildiği gibi bölgesel madeni para büyüklüğündeki dökülmelerdir. Bu dökülmeler özellikle kafada başlar. Bazen sakal, bıyık, kaş ve kirpikleri de etkileyebilmektedir.

Dökülmeler ani olabilir, bazen bir kaç gün içinde bazense birkaç hafta içinde gelişebilir. Saç dökülmeden önce bölgede kaşıntılar söz konusu olabilmektedir. Saç folikülleri çok fazla zarar görmez ve meydana gelen folikül iltihabı azalırsa saçlar yeniden çıkabilir. Bir kaç küçük parça saç dökülmesi meydana gelen kişiler genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymadan kendi kendine iyileşme yaşayabilirler.

Saçkıran gözlemlenen kişilerin yaklaşık %30’u, saç dökülmelerinin çoğaldığını veya dökülme olan alanın büyüdüğünü kolayca fark etmektedir.

Saçkıran ayrıca el ve ayak tırnaklarında kalite kaybı olmasına da neden olabilmektedir. Bu durum problemin geliştiğine işarettir. Tırnaklarda meydana gelebilecek bir kaç değişiklik şu şekilde sıralanabilir. (4)

– Noktasal ezikler
– Beyaz noktalar ve çizgiler
– Tırnakların sertleşmesi
– Tırnakların parlaklıklarını yitirmesi
– Tırnakların incelmesi ve ayrılması

Saçkıran Nasıl Teşhis Edilir?

Saçkıran probleminden dolayı doktora başvurduğunuzda belirtileri inceleyip, sizi dinleyerek kolayca teşhis edebilir. Ayrıca saç dökülmelerinin derecesine ve etkilenen bölgedeki tüylerin kalitesine mikroskop veya benzer bir aletle de bakma ihtiyacı duyabilir.

İlk muayenede doktor teşhis koyamadığı taktirde, cilt biyopsisi yapabilir ve bununla beraber diğer otoimmün hastalıkların olup olmadığını anlamak için kan testi yapabilirler.

Ancak saçkıran belirtileri gayet net olduğundan genellikle teşhis koymak hızlı ve kolay olmaktadır.

Saçkıran Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saçkıran evde yapabileceğiniz bazı yöntemler ile tedavi edilebildiği gibi eczanelerde satılmakta olan bazı gelişmiş ürünlerle de tedavi edilebilmektedir. Ancak burada en önemli nokta tedaviye geçmeden önce mevcut stresli durumun yada otoimmün hastalığın ekarte edilmesidir. Bu durumlar terkedilmediği taktirde her ne kadar tedavi uygulasanız da dökülmeler muhtemelen devam edebilir.

Evde Saçkıran Tedavisi

Alopesi areata için çoğunlukla evde tedaviler uygulanmaktadır. Aslında neredeyse tüm hastalıklarda insanlar öncelikle evde uygulayabileceği yöntemler araştırmaktadır. Bazı hastalıklar için bu mümkün olmasa da saçkıran gibi bazı hastalıklarda mümkün olabilmektedir.

Evde saçkıran için uygulanacak en bilindik ve geleneksel yöntem sarımsakla saçkıran tedavisidir.

Kesin bir tedavi değildir, uygulanmasının zararı olmadığı gibi bilimsel bir dayanağı da yoktur. Ancak uygulayan insanların %50’sinin başarı yakaladığı görülmektedir. Sarımsak tedavisi bir sonuca varmak için en az 3 ay mutlaka aksatmadan her gün uygulanmalıdır.

Sarımsak Nasıl Uygulanır?

Bir diş sarımsağı ortasından ikiye bölün. Düz yani kesik olan tarafı dökülme meydana gelen yer tahriş olmaya başlayana kadar sürün. Tahriş olmaya başladıktan sonra (hafif canınız yanabilir) bırakın.

Her gün yada 1 gün aralık bırakarak en az 3 ay boyunca bu işlemi tekrar edin.

Kortizon Tedavisi

Tedavi olmak için doktorlara başvurduğunuzda önereceği yöntem yüksek olasılıkla kortizon olacaktır. Ancak kortizon yan etkileri oldukça fazla olduğundan pek önerilmez. Bu tedavi ile yakalanacak başarı oranı genelde %70 civarındadır.

SADBE İle Saçkıran Tedavisi

Bilimsel olarak sunulan bir diğer yöntem ise sadbe (Squaric Acid Di Butyl Ester) maddesini içeren ve saçkırana karşı oldukça etkili olan tedavidir. Ülkemizde eczanelerde SADBE ismiyle bulunan üründe Squaric Acid Di Butyl Ester isminde ki etken madde bulunmaktadır. Bu ürünün başarı oranı %95’tir. Roll-on formunda bulunan ürün aynı sarımsak tedavisinde olduğu gibi dökülme meydana gelen yerlere sürülmektedir. SADBE dökülen saçların tekrar çıkmasını sağladığı gibi aynı zamanda dökülme meydana gelen alanın büyümesine de engel olmaktadır. (5)

1) Wu MC, Yang CC, Tsai RY, Chen WC. Late-onset alopecia areata: a retrospective study of 73 patients from Twain. J Eur Acad Dermatol Venereol. 2013;27:468-72.
2) Alkhalifah A. Alopecia areata update. Dermatol Clin. 2013;31:93-108.
3) https://www.naaf.org/alopecia-areata
4) https://www.niams.nih.gov/health-topics/alopecia-areata
5) https://www.sacadairhersey.com/sackiran-alopesi-areata-nasil-gecer-tedavisi

Updated: 2 Mart 2022 — 14:43

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir