Saçta Yağlı Egzama (Seboreik Dermatit) Nasıl Geçer?

Yağlı Egzama Nedir?

Tıp dilinde seboreik dermatit adıyla anılan yağlı egzama saçlı deri başta olmak üzere göğüs arası, koltuk altı, kuyruk sokumu ve kulak arkası gibi bölgelerde ortaya çıkarak şiddetli pullanmalara ve kepeklenmelere yol açan döküntülü bir cilt problemidir. Saçlı deride meydana geldiğinde bireyler saçlarında sorun olduğunu sanır ancak yağlı egzama bir cilt sorunudur.

Seboreik Dermatit Neden Olur?

Birçok sağlık sorunu gibi seboreik dermatit yani yağlı egzama probleminin de neden olduğu henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Uzmanlar cildin yağ salgılamasını sağlayan malassezia ismindeki mayanın fonksiyonlarını tam olarak yerine getirmemesi ve bağışıklık sisteminin düzensiz çalışması gibi faktörlerin üzerinde durmaktadır.

Belirtileri Nelerdir?

– Saçlı deride, saç, kaş, sakal ve bıyık gibi kıllı alanlarda kepeklenme ve pul pul dökülme.
– Yüz, burun kenarları, alın, kulak, göz kapakları, göğüs, koltuk altı ve kasık bölgesinde rengi beyaz yada sarı olan cilt lekeleri.
– Ciltte kızarıklık, kaşıntı.

Nasıl Teşhis Edilir?

Cildinizde yaşadığınız bu tarz bir sorun için dermatoloji (cildiye) uzmanına başvurduğunuzda doktorunuz yapacağı fiziksel bir muayene ile yağlı egzama tanısını kolayca koyabilir. Seboreik dermatit görüntü ve belirti itibariyle farklı cilt hastalıklarına da benzediğinden bazen emin olmak adına farklı tetkikler isteyebilir veya uygulayabilir.

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

– Cildiniz pul pul dökülerek saç, kaş, sakal yada elbise üzerinde ciddi rahatsızlık verici şekilde görünüyorsa.
– Cildiniz aşırı kızarıyor ve şiddetli şekilde kaşınıyorsa.
– Evde uygulayabileceğiniz yöntemleri deneyip hiç bir sonuç alamadıysanız.
– Psikolojik olarak da kendinizi kötü hissediyorsanız mutlaka bir doktora başvurarak yaşadığınız problemi teşhis ettirmeli ve gerekli tedaviye başlamanız gerekmektedir.

Hangi Bölüme / Doktora Gidilmelidir?

Üstte bahsettiğimiz şekilde belirti ve şikayetler yaşıyorsanız cildiye (dermatoloji) bölümlerine başvurmanız gerekmektedir. Tecrübeli bir hekim yağlı egzama tanısını kolayca koyarak, ihtiyacınız olan tedaviye başlayacaktır.

Yağlı Egzamaya Benzeyen Diğer Cilt Hastalıkları

Bir çok cilt problemi benzer belirti ve şikayetlere neden olabilmektedir. Görüntü yada şikayetler bakımından benzer hastalıkları sıralayalım.

– Sedef
– Atopik dermatit
– Tinea Versikolor
– Gül Hastalığı

Kimlerde Olur?

Yağlı egzama sorunu tüm insanların karşılaşabileceği bir cilt problemidir. Erkek, kadın ayırt etmeksizin herkeste meydana gelebilir. Yeni doğan bir bebekte olabileceği gibi 90 yaşında ki bir erişkinde de olabilir. Çoğunlukla beyaz tenli ve yağlı cilde sahip insanlarda ortaya çıkmaktadır.

yağlı egzama nasıl geçer

Yağlı Egzama Nasıl Geçer, Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yazımızın akışında da değindiğimiz gibi seboreik dermatit büyük oranda saçlı deride görülen bir problemdir. Saçlı deride meydana gelen yağlı egzamanın tedavisi için geliştirilmiş ve eczanelerde satılan ürünler bulunmaktadır. Bilimsel araştırmalara göre saçlı derideki yağlı egzama probleminin giderilmesi için tercih edilecek ürünün içerisinde climbazol, TTO gibi etkin maddeler olması gerekmektedir.

Genellikle %1 climbazol içerikli şampuan kullanılması yeterli olmaktadır. Ancak ileri evrelerde olup climbazolun tek başına yetemediği durumlarda TTO içeren solüsyon kullanılması tavsiye edilmektedir. Ülkemizde üretilen ve %100 Türk markası olan Seboderm ve DermoTTO yağlı egzama tedavisinde oldukça faydalı iki farklı üründür.

Seboderm Şampuan

Seboderm direk olarak yağlı egzama problemi için üretilmiş bir üründür ki ismini de buradan almıştır.

Seboderm %1 climbazol içeren bir üründür. Climbazolun yanı sıra kepek önleyici özelliği olan zinc pyrithione, saç kalitesini artıran Provitamin B5, saçlarınızın yumuşamasını ve kolay taranmasını sağlayan polyqurtinium içermektedir.

Dermo TTO Losyon

İleri düzeye ulaşmış yağlı egzama sorununa karşı seboderm tek başına yeterli gelmediği zamanlarda dermotto ile kombin şekilde kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunan TTO (tea tree oil) saçlı deride ortaya çıkan tüm virüs, mantar ve bakterilerin yok olmasını sağlamaktadır. Ayrıca içerisinde meyan kökü bulunmaktadır. Meyan kökü fitosteroller bakımından çok zengindir ve kortizon gibi bir etkisi vardır. Ancak kortizonun neden olduğu yan etkilere sahip değildir.

Kaynak:
1- https://www.sacadairhersey.com/yagli-egzama-seboreik-dermatit-nedir-sebepleri-belirtileri-ve-tedavisi
2- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seborrheic-dermatitis/symptoms-causes/syc-20352710
3- https://www.aad.org/public/diseases/a-z/seborrheic-dermatitis-overview
4- https://www.dermotto.com/dermotto-icerigi
5- https://www.seboderm.com/seboderm-icerigi

Updated: 26 Mart 2022 — 12:17

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir